Zaterdag 3 Februari 2024


"Bass Camp: Reggae Riddims & Grooves "
 
 "Reggae Riddims & Grooves, een must know voor elke bassist die meer uit z'n lijnen & grooves wilt halen..."

We gaan gedurende deze workshops in op de karakteristieke eigenschappen van Reggae. De historie, belangrijke 'Riddims', hoe de Reggae beat in elkaar steekt, wat je basfuncties zijn en ... hoe je zelf reggae baslijnen kunt maken.  

Op deze dag gaan we op onderzoek uit naar hèt fundament van de Reggae: De BASSLINE.
Vanuit de samensmelting van verschillende muziekstromingen is er op Jamaica een unieke muziekstroming ontstaan: Reggae. Dit is niet van de ene op de andere dag gebeurt. Deze muziekstroming is langzaam geëvolueerd in datgene wat wij nu herkennen als Reggae. Gedurende dit Bass Camp (van 13:00u tot 16:30) gaan we vanuit de echt originele vroege roots kijken hoe verschillende muziekstomingen in de jaren '30 -'40 de stroming Ska, Rocksteady en Reggae hebben 'veroorzaakt'. We nemen die baslijnen onder de loep en proberen ook een aantal lijnen uit. Dit om te kijken hoe en waarom dat ze zo goed werken en hoe dat dit de evolutie naar Reggae Revolutie teweeg heeft gebracht.
 
De typische Reggae baslijnen die zo lekker maar fundamenteel anders klinken dan baslijnen in andere muziekstromingen zijn via een omweg vanuit andere oudere muziekstromingen in de Reggae beland. We gaan dus ook kijken waar we nog meer Roots kunnen vinden van de Reggae. Want de lineaire lijn van Ska naar Rocksteady naar Reggae is slechts één pad en dat pad is niet compleet. Om juist de syncopische en melodische baslijnen en ritmieken te bekijken die Reggae zo uniek maken moeten we er nog wat andere muziekstijlen bijhalen. Vanuit die invloeden gaat in een keer de Reggae baslijn minder mystiek worden en daarmee dus beter te begrijpen. Vervolgens kunnen we dus ook onze eigen Reggae baslijnen maken. 

Naast dat we ingaan op ritmieken van de baslijn, gaan we ook nauwkeurig kijken hoe deze baslijn samenwerkt met de volledige ritme sectie. Want de ritmische motor in Reggae maakt juist die onweerstaanbare Vibe. En het begrip van de samenhang van de hele "beat" is essentieël om je eigen Reggae lijnen te produceren.
Bass Camp is een hele middag Bassen met één thema op de Wels Bass University​ te Breda van 13:00 - 16:30u. De kosten zijn € 119,95 p.p.  Dit is inclusief materiaal zoals oefen mp3's en een uitvoerige manual. Gedurende de Bass Camp ga je zowel individueel aan de slag en hebben we een aantal klassikale momenten.Je bepaald dus je eigen tempo en leer curve. Je hebt enkel je basgitaar, iets wat mp3's af kan spelen  en een hoofdtelefoon nodig. De workstations met mengpaneel, muziekstatief en kruk (want 4 uur staan is wat lang...) worden door de Wels Bass University voorzien. Ook hebben we voldoende (gratis) koffie, thee, cola, fris, water en wat tussendoortjes. En na afloop hebben we nog een afsluitende borrel.

 "Reggae Riddims & Grooves". Een must know voor elke bassist die meer uit z'n lijnen & grooves wilt halen. 

Reactie naar aanleiding van de eerste editie van Reggae Riddims en Grooves:
"Ik wilde je nog even bedanken voor een superfijne Reggae Bass Camp. Net omdat reggae verder van mijn eigen wereld afstaat heb ik er gisteren enorm veel van opgestoken. Ik had een bepaald (cliché)beeld van de muziekstijl maar da beeld is na gisteren helemaal bijgesteld. Wat een veelzijdig en uitdagend genre is me dat reggae, zeg! Ik zou dit bass camp direct aanraden aan iedere bassist die zichzelf op melodieus en ritmisch vlak wilt uitdagen en verbeteren. "
David A. uit Meldert (belgië)
 
Meer info via basles@gmail.com