AKKOORDEN OP DE BASGITAAR

 
Als bassist zijn wij een soort rare eend in de bijt. Onze voornaamste taak is ritmiek en harmonie, maar bijna alle muziektheorie gaat over melodie en soleren. En dat is nu juist wat wij 95% van de tijd NIET doen. Daarbij, in ons lage register, gelden voor ons een aantal regels eerder niet dan wel. Bijvoorbeeld: een C in het hoog is gewoon een heel ander ding dan een C in het laag. En daar functioneert deze ook gewoon anders. Een C gespeeld over een C#mineur akkoord kan heel mooi klinken op een saxofoon, solo gitaar of in het bovenste gebied van de piano, maar op de bas hoef je het niet te proberen om een C te laten liggen op je A-snaar derde positie terwijl het C#mineur akkoord klinkt. Je wordt gewoon nooit meer teruggebeld, terwijl de saxofonist, gitarist of pianist juist weer wel teruggebeld worden voor een volgende gig met termen als; ‘mooie expressieve speler’, ‘emotionele overdracht’, ‘kickûh solo’, ‘heftige melodieën man!’. En termen als ‘Bruut’ en ‘Wreed’, die ze dan ook tegen de bassist zouden zeggen maar in een andere context.
 
Kortom, wij moeten ons juist focussen op wat voor ons WEL belangrijk is, en dat is het begrijpen van akkoorden. Want die bevatten de bouwstenen van onze baslijnen die ervoor zorgen dat je wel teruggebeld gaat worden. En naast onze ritmische ontwikkeling is onze harmonische ontwikkeling minstens zo belangrijk. 
 
Dit is ook de reden waarom je als bassist vaak een akkoordenschema gepresenteerd krijgt in plaats van een uitgeschreven partij. Het is dan de taak van de bassist om samen met de drummer (die vaak een ‘beat-indicatie’ krijgt (“Hey drummer, speel maar ongeveer zoiets.”)) een solide dragende groovende partij te maken die juist de anderen, dus de melodie instrumenten, ondersteund! 
 
En daar wordt in de muziektheorie bar weinig aandacht aan besteed. Al die ongeschreven regels en trucjes die je als bassist gaande weg leert door trial & error en feedback & adjustment. 
 

In de workshop ‘akkoorden op de bas’ gaan we kijken naar de drie meest voorkomende type akkoorden en deze in een fijne en goed klinkende vorm leren zien en pakken op de bas. Er zijn verschillende manieren waarop je deze drie belangrijke akkoorden kunt pakken en we gaan met behulp van korte oefeningen deze akkoorden internaliseren in ons motorisch systeem. Oftewels, zo structureel en muzikaal oefenen en herhalen totdat het een automatisme is. Want dan kunnen we ze gaan toepassen.  Deze drie meest voorkomende akkoordtypen zijn ook het basismateriaal voor bijna ALLE andere akkoorden die je je maar voor kunt stellen. Heb je dus deze drie akkoordtypen onder de knie dan kun je vanuit daar al deze andere akkoordtypen gaan ontdekken maar vooral ook BEGRIJPEN! En daar zit de hele clou. Handvatten voor de toekomst! En met deze drie ben je al stevig bepakt. 
 
Stap voor stap gaan we door de schema’s heen wandelen en dingen ontdekken, klank, ligging, functies, mogelijkheden, relaties. En we gaan natuurlijk onze ritmische tak ook niet vergeten, we gaan ze ook in coole ritmische jasjes gieten en zo toffe patronen maken die ook voor jezelf niet snel saai zullen worden! Wisselbassen in swing, gave tokkels en stoere loopjes. Als klap op de vuurpijl gaan we ook nog een duik in het diepe maken. Een mooie akkoordenpartij met een leading-top-note-melodie. 
 
En al dit materiaal gaan we in het laatste half uurtje dat we hebben loslaten op het akkoorden schema ‘Little Wing’ van Jimi Hendrix. Ongeacht tot hoever je bent gekomen in de workshop zul je zien dat je iets ontzettend gaafs aan het ontwikkelen bent en wat je al hebt ontdekt!
 
 
Zoals gebruikelijk is alles weer uitgewerkt in TAB en Notenschrift. Daarnaast zijn er een heleboel muziekbestanden op verschillende tempi om je zo in no-time de akkoorden eigen te laten maken. De workshop duurt van 13:00-17:00u en je werkt op je eigen workstation mixertje met eigen koptelefoon (alle apparatuur is al aanwezig) zodat je voor jezelf op je eigen tempo kunt werken aan de schema's die jij gaaf vindt. Ik behandel de akkoorden schema's klassikaal maar via mijn koptelefoon en microfoon kan ik je persoonlijke feedback geven en op weg helpen in de wereld van de akkoorden op de bas. Het niveau is heel divers, sommige schema's zijn heel simpel en sommige zijn behoorlijk pittig dus het is voor ieder wat wils. En… je hoeft natuurlijk niet na deze workshop direct in staat te zijn om alle akkoordenschema's meteen te kunnen spelen. De manual met alles erin neem je mee naar huis zodat je ook nog thuis uren speelplezier hebt!
 
De datum is nog te bepalen en de prijs is de gebruikelijk E. 119,95 inclusief al het materiaal, de hele dag drankjes en snacks en de altijd gezellige bas borrel achteraf. De locatie is de Wels Bass University in Breda met volop gratis parkeerplaatsen en om de hoek bij afrit 16 van Snelweg A27, dus je bent er zo!

Voor inschrijvingen en/of meer informatie: BassCamp@WelsBassUniversity.com , dan neem ik direct contact met je op!
 
Hopelijk tot snel bij Bass Camp CHORDS ON BASS !