B A S S C A M P

BLUES BASS ~ GROOVE BASS
 
 Hoe ga je van eenvoudige Blues naar vette Grooves ?
 
Bassen sáái? Té eenvoudig? Niet uitdagend genoeg? Dán doe je iets verkeerd. Wat veel mensen en bandjes ‘vergeten’ zijn is dat juist blues één van de essentiële en zelfs dansbare bouwstenen is van onze hedendaagse rock, funk, jazz, soul en popmuziek en alles in zich heeft om te dampen, stomen en te grooven. Dat deed het vroeger namelijk ook. Grooven, dampen en stomen als een malle. Maar als het niet swingt, grooved, beukt of beweegt dan gebeurt er niets en klinkt de muziek dood of saai. Of dood saai… en daar gaan we wat aan doen in deze edities van Bass Camp: Blues Bass ~ Groove Bass 

 

Nieuwsgierig? Lees door:

Wanneer je dus blues té saai of té simpel vindt dan is het ook vaak zo dat je het dus ook té saai en – wellicht - té ‘simpel’ speelt. Je raakt de kern niet en dan raak je het publiek dus ook niet. Statische cliché matige uitgekauwde muziek. Maar eigenlijk is juist blues een uitstekende bakermat om alle muziek beter te begrijpen en juist ook zeker de bas-functies te ontdekken en te ontwikkelen. Dingen zoals vormgevoel, het dragend, stuwend, vullend, pompend, laid-back, rockend en groovend spelen. Of dingen als akkoorden aan elkaar ‘lijmen’ en de rest de weg wijzen in het schema, zowel mede muzikant als luisteraar, het zit er allemaal in. Het hele begrip “complementair” spelen (dat is zoiets als complimenten krijgen na het spelen  - maar dan juist omdat je MET de anderen speelt en niet alleen voor jezelf de tijd aan het doden bent hahaha) is een key-element in alle muziek maar ook zeker een belangrijk onderdeel van blues muziek. Je gaat ook de waarde van repetitief spelen van grooves inzien - juist omdat grooves  ook eigenlijk alleen maar grooven omdat ze repetitief zijn, (zodat je “in kunt haken” – als luisteraar of medemuzikant, groove is de jus op de dode aardappel). Vanaf het moment dat je dat inziet gaan dingen beter in elkaar grijpen en geven deze je een voedingsbodem voor meer!!!
 
 
 
We gaan in deze workshop dus op jacht naar: goede bass grooves en loopjes en riffs met behulp van blues elementen, het aan elkaar verbinden van akkoorden, het versterken van je “kwadraturen gevoel” om je inzicht in vorm en structuur te verbeteren. Dat gaat van je eentonige-altijd-dezelfde-baslijntjes een ware groove-party maken!
 
 
Wat, Wanneer & voor Wie ?
 

Binnenkort vind deze editie van dit BASS CAMP plaats. Dat houdt in 4 uur bassen op je eigen niveau en leren van, met en door anderen. Met minimaal 6 en maximaal 12 bassers gaan we de hele middag in op specifieke aspecten van het blues en groove bassen. Er zijn veel individuele lesmomenten en er is veel tijd in het voor jezelf (met koptelefoon) uitproberen, ontdekken en verdiepen in het aangeboden lesmateriaal. Het instap-niveau is laag van deel I. Wanneer je pas een jaartje bast kun je al prima meedoen. Echter - ook voor de al langer spelende bassist die meer wilt weten en/of vastzit aan altijd dezelfde loopjes is dit een prima workshop als eye opener en meer verdieping en begrip in je mogelijkheden als bassist. Deel II (welke later in die maand is) is prima voor bassisten die al wat speelervaring hebben en/of Deel I hebben gedaan. Mail me voor meer info of een indicatie van instap level - dat weten we binnen een paar minuten.
 

 


De middag van deel I ziet er ongeveer zo uit: We beginnen met het kijken hoe een blues schema werkt - wat voor type akkoorden hier vaak in voorkomen en wat je daar als bassist mee kunt doen wat betreft invulling van baslijnen. Vervolgens gaan we kijken naar hoe je 'het ene akkoord aan het volgende akkoord lijmt'. Hoe en wanneer doe je dat? We gaan ook kijken naar verschillende ritmieken: recht - hoekig - swing - shuffles en hoe je daar als bassist (sturend) onderdeel van bent. Daarnaast kijken we hoe je als bassist de rest van de band mee op sleeptouw kunt nemen en we gaan onderzoeken wat lekkere grooves zijn en hoe je deze kunt verplaatsten naar andere akkoorden. Kortom een middag vol baslijnen en nieuwe ontdekkingen en toepassingen. Het is een middag met kop en staart en je krijgt een hele berg nieuwe baslijnen, inzichten en stof tot nadenken mee. Je bepaalt je eigen leercurve en leer tempo. Het gaat er tenslotte om dat jij als bassist er uiteindelijk beter van wordt. Geen competitie dus maar verbetering van je eigen spel. We hebben regelmatige pauzes met koffie - thee - fris en hartige snacks tussendoor. Na afloop hebben we nog een afsluitende borrel met al je mede-bassers (tot 18:00u). 

Deel II gaat verder in waar we in deel I zijn gebeleven en we gaan daarbij op onderzoek naar welke tonen we nog meer kunnen gebruiken. Verschillende ladders en technieken komen voorbij, grooves in 6/8, ritmische gewaarwording, toonlengte, nog veel meer riffs en fills, blues in mineur, pentatoniek, extra akkoorden, nieuwe schema's etc. 

Bass Camp is binnenkort van 13:00u tot 17:00u in de Wels Bass University en de kosten bedragen E. 119,95 (per middag). De Wels Bass University zit aan de Takkebijsters 71a in Breda. Dat is vlak aan de A27 en heeft volop gratis parkeer ruimte.

Interesse? Mail voor meer informatie of inschrijving: basles@gmail.com of vul hieronder het formulier in:

Groovende Bass Groet,

Eric Wels