<- Terug
BassBlog #1 'Puls, Maten & Rondjes'
Deze week (BassBlog #1) ga ik het hebben over iets simpels. De puls, maten en rondjes. En de puls is niets meer of minder dan hoe je het "tempo" voelt. Hoe je voet mee"tapt" met de muziek. Er bestaat namelijk wat onduidelijkheid over hoe je een tempo moet tellen. Dat kan namelijk half time(half zo snel) of in-time (op de puls) of double-time (2 maal zo snel). De graadmeter die we in muziek over het algemeen hanteren is dat de snare drum van (pop)muziek eigenlijk altijd op de tweede en de vierde tel vallen. Dus waneer je twijfelt hoe dat je een bepaalde song moet "tellen" luister dan naar de snare-drum van de drums. Dat is dat hoge "tak" geluid (let op- ik zeg NIET "takke-geluid":) dat is wat anders). De snare drum accentueert de tel 2 en 4. Dus zoek in een willekeurig muziek stuk de drums op en de snare drum valt op 2 en 4. Je telt dan dus " 1 - 2 - 3 - 4 " als (boem) - TAK - (boem) - TAK. Voor de engels sprekende zou je ook "Boom Tak" kunnen schrijven maar dat betekent in het nederlands dan weer de tak van een boom en dat is nu net niet wat we bedoelen.
BIj het analyseren van de groove en de structuur van een song is het vaak wenselijk dat je de puls op de juiste manier bepaalt. 4 tellen vormen namelijk vaak de "maat" en zodra je met je mede muzikanten het gaat hebben over in welke "maat" iets valt, is het erg belangrijk dat iedereen op dezelfde manier telt. Dat brengt me direct op het volgende. Het verschil tussen "1 maat" en "1 rondje". Voor menig muziekgroep bestaat er veel onduidelijkheid over wat een maat of een rondje is. Vaak is een "rondje" een "riff" of een "loopje" of een "akkoorden volgorde" die zichzelf herhaalt. En het telt vaak makkelijker het aantal herhalingen te tellen dan het aantal maten. Zorg dus dat je bij het plaatsbepalen in je liedje weet hoeveel maten een rondje is. Vaak is een rondje 2, 4 of een veelvoud van 4 maten. Dat voelt in de westerse wereld namelijk "natuurlijk" aan. Denk hierbij aan riffs van bijvoorbeeld "Rage against the machine" bombtrack. Daarbij is een rondje 1 maat, maar kijken we naar de basis riff van "Push Up" van de Freestylers, of "Another One Bites the Dust" van Queen dan is een rondje 2 maten. En een rondje in "Rappers Delight" van Sugarhill gang (oorspronkelijk is de bass riff van "Good Times" van Chic ) is 4 maten.
Bij herhalende riffs (bas/gitaar loopjes) is het vaak makkelijker het aantal rondjes te tellen dan het aantal maten. Herhalingstekens kun je dus handig inzetten hier. Aan het einde van een rondje, of aan het einde van het aantal maten dat een rondje vormt.
Het op de juiste manier de puls tellen helpt je dus om dezelfde structuur te hanteren als de andere muzikanten. Als je 2 maal zo snel telt dan tel je "double time" en dan heb je de snare alleen op tel 3. Vaak speel je dan ook "gehaaster". Tel je echter te langzaam, dan heb je de snare op de "afterbeat" , je telt dan "half-time". Vaak wordt het juist timen dan weer heel moeilijk omdat je te langzaam in je hoofd denkt, waardoor de pauzes tussen de noten zo lang zijn dat het risico bestaat dat je "te vroeg" gaat timen... Juist tellen is dus van essentieel belang. Over timen gaan we het binnenkort ook nog hebben.
En als laatste op de vraag waarom we eigenlijk altijd de 2 en de 4 met de snaredrum accentueren?
- Omdat we lichte muziek spelen, en de maatdelen 2 en 4 worden als lichte maatdelen gezien in de muziek. (de 1 en 3 zijn dus 'zwaar') Maar over zware en lichte maatdelen, daar kom ik ook in een volgend bassblog op terug...
Tot de volgende!
Lees meer:
- BassBlog #2 'Toonlengte, Octaven en modderpatronen'
- BassBlog #3 'De-juiste-toon-op-het-juiste-moment'
- BassBlog #4 "Carnaval in Braziliƫ, Surdo's & de kracht van de kwint"
- BassBlog #5 'The Call'
- BassBlog #6 'Vriendjes met iedereen & Groove-keeper'
- BassBlog #7 'What the Funk is Funk and what it's not'
<- Terug