<- Terug


BassBlog #34 Bass-ic Rule no. one: 'Speel een op een'


Om inzicht te krijgen in wat je eigenlijk doet, en zeker hoe je je basgitaarspel in een band kunt toepassen of verbeteren, is enige elementaire basiskennis nodig. Op die manier verdwijnen de nummertjes op een snaar en begint je bas hals een logisch verband te krijgen. Een halszaak dus. Wees niet bang, nog veel meer slechte grappen zullen volgen. De chinees ti-ming zal namelijk ook nog langskomen.
 
Als we gaan kijken wat je nu eigenlijk doet als bassist (of zou moeten doen) dan kunnen we daar een aantal gewenste eigenschappen aan toekennen:
 
  1. De grondtoon functie.
  2. En het liefst de grondtoon op tel één. Aan het begin van de maat,
  3. Dus op 1 staat de grondtoon. (Klopt)
  4. In alle andere gevallen moet je toch verdomd goed weten wat je doet en moet je een hele goede reden om niet de grondtoon op tel één te spelen.
  5. In alle andere gevallen speel je dus de grondtoon op tel één.
 
Maar waarom? Wat is nu de reden van de grondtoon op tel één. Even alles in kaart brengen. Muziek bestaat uit twee pijlers: ritmiek en toonhoogte. Zonder ritmiek geen muziek, en zonder toonhoogte ook geen muziek. En nu mag je het begrip toonhoogte ook sound noemen. Of toon. Dat mag ook. Of klank. Een voetbal tegen een houten schutting geeft een doffe plof. Dat is ook een klank. En daar is ook een toonhoogte aan toe te kennen. Goed. Door op grondtoon op tel één. Wil je eerst weten waarom de grondtoon? Lees eerst A en dan B. Wil je eerst weten waarom op tel één? Lees dan eerst B en dan A.
 
B) We beginnen bij B. Waarom op tel één? En waarom begin ik eerst bij B? Omdat B misschien nog wel belangrijker is dan A. Ritmiek wordt in onze westerse wereld helaas vaak als vanzelfsprekend ervaren. Iedereen kan wel een beetje in de maat mee rammelen denkt men. Maar oei oei oei, als er iets is wat al het plezier uit je leven kan halen is wel een zangeres zonder maatgevoel of motoriek met een tamboerijn in haar hand en onregelmatig op haar heup. Amai, menige potentiele groove bij voorbaat om zeep geholpen door het oppakken van de tamboerijn. Online muziekwinkels zouden zogenaamde "silent tamboerijnen" moeten verkopen. Dan heeft het oog toch fysieke beweging op het podium maar worden de oren gespaard van onregelmatige bellen ellende, vanaf nu 'bellende' genoemd. (Spreek uit:'bel-lende'' klemtoon op 'len'). Eric, tel één! Sorry. Tel één is het begin van een maat. Of het begin van het rondje. Het moment dat je denkt, o ja, hier kan ik inhaken. Daar waar je 'Stir' van het nummer 'Stir it up' begint te zingen. Het begin van het begin. En jawel, jij als bassist bent daar broodnodig. (Zeker als brood-speler, de grap die je wist dat zou komen).  We hebben het nu nog niet over ritmisch interessant patroontje maar puur over de basisvorm en basis benodigdheden als bassist. En op tel één maak je geluid. Anders valt de bodem weg.
 
A) ik wist wel dat je bij A zou beginnen met lezen. Maar lees toch maar eerst even B. Begon je niet bij A met lezen, dan had je òf het systeem van A en B niet door, òf je was te lui, òf het interesseerde je sowieso al niet òf je was al begonnen bij B te lezen en bedacht jezelf toen, 'O, ik lees nu B al dus laat ik maar door lezen.' En zodoende zijn we nu dus hier aangekomen. Bij A, de grondtoon. Ik zal je moeten verklappen dat het woord basgitaar verkeerd geschreven is. Het zal wels ver-bas-terd zijn in de tijd. Het woord basgitaar mist namelijk een letter 'a'. 'Nog één? Hij heeft er al 3!' Hoor ik je denken, wat fysiek onmogelijk is, maar beeldspraak doet het altijd goed. In dit geval 'in-beeldspraak'. Maar inderdaad, het woord basgitaar werd oorspronkelijk geschreven als baasgitaar. Precies. 12 maal de letter 'a' in één zin. En leuk voor galgje. Maar waarom baasgitaar? Omdat je namelijk als bassist de baas bent over de harmonie. Wat jij speelt als grondtoon is ook de grondtoon. Speel jij een C en de rest ook? Dan is het akkoord C. Speel jij echter een A en de rest speelt C? Dikke pech voor de rest, het akkoord is nu namelijk A(mineur) geworden, en dat komt door jou. De hele harmonie rust op jou als bassist. En als jij zegt dat het bijvoorbeeld 'iets is met F in de bas' dan is dat zo. Ook al vind de rest van niet. Als jij een F speelt dan is het akkoord 'iets met F'. Wil je nu echter na een optreden opnieuw gevraagd worden voor een vervolg optreden, is het wel handig om wel (bijna) altijd de goede grondtoon te spelen. Experimenteren is wat anders dan improviseren zeg maar. Bij een experiment weet je de uitkomst absoluut niet. Bij improviseren werk je naar een bepaalde uitkomst toe, ofwel je werkt met een setje toontjes waarvan je al min of meer weet wat de uitkomst gaat zijn. Bedenk het maar zo: een tank met een open luik in het water sturen dat vol met mijnen zit, dat is een experiment, de tank om het water heen laten rijden met maar één lamp, één kompas en één gratis ANWB-kaart, dat is improviseren. Maar, die grondtoon op tel één is toch wel regel één voor de startende bassist. En die grondtoon? Dat is gewoon de eerste letter van het akkoord met eventueel een kruis of mol erachter, maar dat hoort bij die eerste letter. 
Tot de volgende!
 
Eric Wels
www.WelsBassUniversity.com
 



Lees meer:

<- Terug